Skip to content
Resor

Dörren till helvetet – ett naturligt underverk i Turkmenistan

Turkmenistan är ett land som ligger i Centralasien, känt för sina öknar och gamla ruiner.

Men det finns ett naturligt under som sticker ut över alla andra: Dörren till helvetet. Detta är ett gigantiskt slukhål fyllt med naturgas som har brunnit kontinuerligt sedan 1971.

Dörren till helvetet ligger mitt i Karakumöknen, och den är cirka 230 fot bred och 70 fot djup. Hålet skapades när sovjetiska forskare borrade efter naturgas och av misstag genomborrade en underjordisk kammare fylld med metangas. För att förhindra utsläpp av den farliga gasen satte forskarna eld på den och trodde att den skulle brinna ut snabbt. Elden har dock brunnit kontinuerligt i över 50 år, vilket gör den till en av de längst brinnande bränderna i historien.

Synen av Dörren till helvetet är både fascinerande och kuslig. Den ljusa orange lågan lyser upp den omgivande öknen och det ständiga dånet från elden kan höras på mils avstånd. Besökare kan komma ganska nära hålet och känna värmen från elden, men det rekommenderas inte att komma för nära eftersom värmen och ångorna kan vara farliga.

The Door to Hell har blivit ett populärt turistmål de senaste åren, och många reseföretag erbjuder resor för att se det naturliga underverket. Besökare kan också slå läger nära hålet och se elden brinna hela natten. Dörren till helvetet är verkligen ett unikt och oförglömligt naturunder som definitivt är värt ett besök.

Det är inte bara en turistattraktion utan också en varnande berättelse om de farliga konsekvenserna av mänsklig inblandning av naturresurser. Dörren till helvetet fungerar som en påminnelse om att vi måste vara uppmärksamma på den påverkan vi har på miljön och arbeta för att bevara den för framtida generationer.

 

Vad har ni för intressanta resmålstips ni skulle vilja besöka? Ge gärna tips på både vackra men även lite konstiga ställen man skulle kunna besöka.

Ha en fortsatt fin dag

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *