Historia kring rikssalen på Uppsala slott

Här ser ni ingången till rikssalen och folk har samlats för att ta emot kung Carl Gustaf och drottning Silvia inför Uppsala kammarorkster som fyllde 500 år.

Det finns mycket historik kring rikssalen och vi tänkte ta upp det viktigaste med denna fantastiska sal.

Rikssalen på Uppsala slott
Rikssalen på Uppsala slott här kan man även boka fest och event.

Rikssalen på Uppsala slott historia och betydelse

Rikssalen på Uppsala slott är en av de mest imponerande platserna i Sverige. Med sin kapacitet att rymma upp till 550 gäster är Rikssalen en av de mest populära platserna för baler, fester och konferenser i landet. Beläget på Uppsala slott erbjuder Rikssalen en unik och oförglömlig upplevelse för alla som besöker den.

Historien om Rikssalen på Uppsala slott går tillbaka till 1600-talet. Under denna tid var Uppsala slott en av de mest betydande platserna i Sverige och Rikssalen var en viktig del av detta. Rikssalen användes för kungliga ceremonier och evenemang och det var här som många av Sveriges mest betydande historiska händelser ägde rum. Något som också har en historia är amerikansk trollhassel inom folkmedicin.

Rikssalen på Uppsala slott är en imponerande byggnad i sig själv. Den arkitektoniska stilen är en blandning av barock och renässans med en imponerande takhöjd och vackra detaljer som gör den till en av de mest imponerande platserna i Sverige. Förutom sin historiska betydelse är Rikssalen också en viktig del av Sveriges kulturella arv och en plats som alla som besöker Sverige bör se.

  • Rikssalen på Uppsala slott är en av de mest populära platserna för baler, fester och konferenser i Sverige.
  • Rikssalen har en rik historia som går tillbaka till 1600-talet och har varit värd för många av Sveriges mest betydande historiska händelser.
  • Rikssalen är en imponerande byggnad med en arkitektonisk stil som är en blandning av barock och renässans, och det är en viktig del av Sveriges kulturella arv.

Historia om rikssalen på Uppsala slott

Ursprung

Uppsala Slott som började byggas av Gustav Vasa 1549 var säte för riksmötet och utgångspunkt för kungens Eriksgata. Kungen ville inte bara skydda sig mot dansken utan också mot uppror från de egna undersåtarna. På strategiska platser runt om i Sverige lät han därför uppföra försvarsanläggningar. Viktiga händelser som utspelat sig på slottet är t.ex. Sturemorden 1567 samt Gustav II Adolfs beslut att Sverige skulle delta i vad som skulle bli trettioåriga kriget.

Medeltida period

Under medeltiden var Uppsala slott en borg som ägdes av ärkebiskopen. Borgen var belägen på Kasåsen i Uppsala och var en av de viktigaste i Sverige. Under medeltiden användes slottet som ett säte för ärkebiskopen och som en försvarsanläggning. År 1470 lät ärkebiskopen Jakob Ulvsson bygga en ny borg på Kasåsen, vilken blev känd som Uppsala slott.

Modern tid

Efter 1700-talets arbeten flyttade såväl Länsstyrelsen som landshövdingen in i slottet, vilka efter branden 1702 varit inkvarterade i olika delar av staden. Idag är slottet en populär turistattraktion, och det finns fyra publika verksamheter att besöka. Slottet är även säte för Landshövdingen och kontor för många företag. Utsikten från Uppsala slott sträcker sig vida omkring staden och det är en sagolik slottsmiljö för dig som vill anordna baler, banketter eller jubileer.

Arkitektonisk stil av rikssalen

Rikssalen i Uppsala slott är en av de mest imponerande rummen i slottet och har en unik arkitektonisk stil. Salen utformades av Stockholms stadshus arkitekt Ragnar Östberg mellan 1932 och 1935.

Rikssalen är en stor sal med högt i tak och en yta på 550 kvadratmeter. Salen är utformad i en klassisk stil med enkla linjer och höga fönster som släpper in mycket ljus. Taket är dekorerat med målningar som illustrerar Sveriges historia.

Salen är inredd med vackra möbler och inredningsdetaljer som passar perfekt till den klassiska stilen. De stora fönstren ger en fantastisk utsikt över staden Uppsala och dess omgivningar.

Rikssalen används för en rad olika evenemang inklusive konserter, banketter och konferenser. Salen är också en populär plats för bröllop och andra högtidsfester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *